Как да създам изпитен тест

В случай, че по време на създаване на теста ви се наложи да спрете за дадено време, препоръчваме да го запазите и после да го довършите чрез "Редактирай".
В противен случай, ако изтече сесията може да се загуби въведеното от вас!!!

Когато създадете тест от тип "Изпитен", без значение от поканите и достъпа, учениците няма да видят нито въпроси, нито отговори, докато не настъпи съответният час тестът да се активира.

1.Изберете от менюто модул "Тестове"

2. Маркирайте "Всички тестове" и натиснете "Добави"

t

3. Попълнете необходимата информация

От меню "Тип", изберете "Изпитен тест"

По-долу се появяват две нови задължителни полета - "Активен от" и "Активен до". При изпитните тестове, продължителността на теста не е обвързана с времето,  в което може да се достъпи. По подразбиране задаваме 5 минути.

4. Въведете тестовите въпроси и отговори

Mожете да изберете какъв тип отговор да се посочи.

5. На този етап можете да изпратите "Покани"

Добре е да прегледате още веднъж въведените основни данни, както и въпросите и отговорите, които сте въвели.

6. Когато сте готови, натиснете "Запази"

8.Готово!

64 коментара за “Как да създам изпитен тест”

 1. Моля, добавете в списъка „Предмети“ всички предмети, импортирани от Образец 1 индивидуално, по училища. Сега виждам персийски и арабски езици (и др.), но не виждам предмети, по които аз самият преподавам и затова не мога да използвам модула за тестове (въпреки, че искам). Също така ще се радвам след затваряне на времевия прозорец за изпитните тестове, да има бутон за лесно „преливане“ на получените оценки директно в дневника/бележниците, за да не се налага да ги пренасяме на ръка от единия модул в другия. Благодаря Ви за всичко, изградено до момента. Към момента вашият дневник е почти без никаква конкуренция по удобство на дизайна и функционални възможности !

  1. Здравейте, г-н Петков,
   Благодаря от името на целия екип за поощрителните думи!
   Бихте ли ни писали на support@shkolo.com, кои са предметите, които ви липсват в списъка, за да ги добавим?
   Да се прехвърлят оценките в дневника, без да се налага да се пренасят би било хубаво да се създаде и автоматизира, но за момента не бих могъл да ви кажа кога би станало възможно.
   Поздрави и успешна работа!

 2. Има ли възможност поредността на въпросите и отговорите в изпитния тест да се разбъркват автоматично, за да може целият клас да решава един и същи тест, но да няма възможност учениците да преписват отговори от седящи в близост до тях ученици.

  1. Здравейте,
   За съжаление платформата не предлага тази опция на този етап. Ще разгледаме случая и при възможност ще го направим достъпно.
   Поздрави!

 3. Здравеите,
  Идеята за тестовете в Школо е чудесна.Лесно се набират и е добре за някои предмети.Помислили ли сте обаче за математиката.Как мога да въвеждам математически символ?Пробвах с копиране, но не става.Помислете също и за възможността да можем да си изтриваме пробните тестове,тъй като първо сами пробваме тестовата ситуация преди да ги „пуснем“ на учениците.
  Поздрави!

  1. Здравейте, на този етап няма как да въвеждате математически символи, но ще го разгледаме като предложение. Същото важи и за изтриването.
   Поздрави!

   1. Благодаря!
    Ползотворна работа на екипа!Много сте добри!Чакаме следващите ви разработки, с които ще се улесни и нашата работа.

   2. От 5 клас нагоре е невъзможно да се използва модула за тестове по математика.

    1. Здравейте,
     Все още няма опция за въвеждане на математически символи в тестовете.
     Поздрави!

 4. Здравейте, създадох теста, но не поканих никого. Сега как мога да го дам на учениците? Мога ли след като вече създаден да изпратя покани?

  1. Здравейте! Ако сте задали, че до него ще имат достъп само определени потребители, следва да изпратите покани. В противен случай, той ще е достъпен поне за потребителите във вашето училище. Намерете вашия тест в модула и кликнете въру името му. След това изберете редакция. Ако за ниво на видимост е избрано „Достъпно за определени потребители“, то горе до „Основни данни“ ще имате и тaбче „Достъп“

 5. Здравейте, виждам че в раздела тестове за добавяне се изисква качване на файл, за който нищо не пише в инструкциите, а е задължителен. Какъв трябва да е този файл?

  1. Здравейте, това важи за учебните материали, а не за тестовете. Няма подобно изискване.
   Поздрави!

 6. Здравейте ,днес правихме упражнителен тест по музика със ученици от седми и шести клас ! Мога ли при упражнителният тест да видя техните резултати …Моля да ме насочите !

  1. Здравейте, да, можете. Необходимо е да отворите самия тест и да изберете секция „Резултати“. Там можете да видите детайлна информация, кликвайки върху името на съответния ученик.
   Поздрави!

 7. Здравейте, добавих едно изображение, после смених и след това още веднъж. Сега се виждат 3 изображения, трия две и запазвам, но след малко като се върна отново са три. Как да редактирам?

 8. И аз имам проблеми с изображенията. Уж ги изчиствам, а те се натрупват като брой.

  1. Здравейте,
   Ако все още изпитвате техническия затруднения,
   Можете да ни се обадете на телефон 0999 969 695, за да ви съдействаме.
   Поздрави!

 9. Бихте ли ми помогнали да се ориентирам в ръководството, как да видя тестовете и резултатите на учениците, които съм поканила да го изпълнят.

  1. Здравейте! Когато отоворите създаден от вас тест, една от опциите е „Резултати“.
   Моля, вижте снимката за ориенатация.

 10. Здравейте! След като е изпълнен изпитен тест една част се явяват в колоната – чакащи оценка. Оценявам ги, запазвам и след това като отида на резултати на съответния тест има липсващи резултати.

 11. Здравейте! Не мога да създам тест,непрекъснато получавам съобщение ,че
  Грешка!
  Полето Активен от трябва да бъде дата преди …………………. датата и часа ,които съм избрала от полето за дата и час……
  Какво не правя както трябва ?

  1. Здравейте,
   Ако все още изпитвате техническия затруднения,
   Можете да ни се обадете на телефони 0999 969 995 или 0999 969 695, за да ви съдействаме.
   Поздрави!

 12. Здравейте,бих искала да разбера как се оценяват резултатите на учениците от теста, как мога аз като учител да ги видя?
  И още нещо ни ми е ясно- когато съм създала материал с ограничен достъп за определен клас, как мога след това същия качен материал да го пратя на друг избран клас, без да минавам отново процедурата по качване на файла и описване на тема, клас и т.н.

  1. Здравейте!
   Навигирайте до теста, на който искате да видите резултатите. Условието е вие да сте създател на теста 🙂
   Кликнете върху името му и разгледайте опциите. Третата поред е „Резултати“.
   Що се отнася до достъп до учебен материал и на други ученици, освен първоначално посочените. Кликнете върху учебния материал и изберете „Редактирай“ (горе вдясно). В секция „Достъп“ можете да добавите потребителите, които желаете и да запазите промените.

 13. Здравейте! Чух се с Ваши колеги относно проблем с резултати от тест, но искам да отблежа, че и със следващия направен имам същия проблем. Резултатите на учениците са само в резултати, а при чакащи оценка имам „0“, т.е. всички са оценени, а не ми е позволило да ги оценя. Доколкото съм запозната може
  учителят да оцени всеки ученик поотделно и да постави оценка,също така и да се види детайлно на кой въпрос е сбъркал и на кой не е. А това в моя случай е невъзможно.
  Предварително благодаря за съдействието!

  1. Здравейте, тестовете се оценяват автоматично, освен в случаите, когато има отговор от тип „Дълъг текст“. Можете да видите детайлна информация за отговорите в секция резулати.
   Поздрави!

 14. Здравейте,
  Имам следния въпрос във връзка с активност на теста.
  Възможно ли е тестът да е активен в разстояние на 48 часа /пример/, но от момента на отварянето му, ученикът да разполага само с 40 минути за работа? Това е с цел да се избегне натовареност на платформата и нестабилна интернет връзка на отделните потребители. Не държа да работят по теста в точно определено от мен време, а когато им е удобно и имат добра връзка.
  Благодаря!

  1. Здравейте, да възможно е. Необходимо е теста да бъде изпитен, а не упражнителен. Задавате интервал от 48 часа и продължителност 40 минути.
   Поздрави!

 15. Здравейте. Създадох изпитен тест, но не ми се появява поле „покани“. Сега учениците ще видят ли теста?

  1. Здравейте,
   Направихме промени по платформата. Потребителите, на които е даден достъп, автоматично ще получат покани.
   Поздрави!

 16. Здравейте, създала съм тест, но първоначално след като съм му задала достъп до учениците от определен клас и му подам покана, ми изписва грешка, че не всички , които са поканени имат достъп.След като излязох от платформата и отново влязох, теста вече беше със статус оценен ,макар че е насрочен за дата 14.04.2020г.Сега пък като отида на редактиране имам бутон с достъп, от който давам достъп, но няма бутон покани. Моля за помощ.

  1. Здравейта, направихме промени по модул „тестове“. Вече не е необходимо да давате достъп на съответните потребители, а само да ги поканите.
   Поздрави!

 17. Здравейте! Защо при мен няма възможност за създаване на изпитен тест? Опцията не е активна за нашето училище ли?

  1. Здравейте, да, вашето училище не е заплатило за този модул.
   Поздрави!

 18. Здравейте,
  Сега осъществяваме дистанционно обучение на учениците, но се налага и дистанционно оценяване на знанията им. Формата е и чрез тестове. Помислете и за за математиката. Кога ще мога да въвеждам и математически символи? Просто вече е наложително.

  1. Здравейте,
   Рабоотим в тази посока. Засега можете да използвате опцията за прикачване на изображение.
   Поздрави!

   1. Здравейте, мога ли и как да разпечатам изпълнен от ученик изпитен тест? Нужен е за документацията, тъй като предметът се изучава модулно и дистанционно.

    1. Здравейте, все още няма такава опция. Вариант е да направите скрийншотове на екраните.
     Поздрави!

 19. Здравейте, може ли да се качи тест във вид на Google Forms, MS Forms?

 20. Здравейте!Имам въпрос:как да създам изпитен тест със свободни отговори/става дума за френски език,където учениците сами да напишат отговорите си/ и след това как да стане оценяването?Предварително благодаря!

 21. Здравейте!
  1. Ако направя изпитен тест с възможност за повторно изпълнение, то тези повторения възможни ли са след изтичане на зададеното време?
  2. При започване на повторно изпълнение на тест от ученик, разбъркани ли са въпросите при зададена такава опция и отбелязани ли са попълнените от него първия път отговори за евентуална редакция?
  3. Има ли редактор за физика/математика или др. с формули и символи?

  1. Здравейте,
   1. Не, няма да е достъпен.
   2. Да, ще бъдат разбъркани и няма да се виждат вече отбелязаните отговори.
   3. Все още няма подобна опция.
   Поздрави!

 22. Здравейте! При създаване на изпитен тест и опит за запазването му се появява съобщение „Грешка при попълване на формата. Поправете грешката“. Проверявах многократно. Правих няколко опита за въвеждане, опитвах се след всеки въведен въпрос да го запазя, както и чрез „редактирай“, но същото съобщение пак се появява. Моля за съдействие. Благодаря!

  1. Здравейте,
   Това означава че някое от задължителните полета не е попълнено. То ще се оцвети в червено, за да ви ориентира.
   Поздрави!

 23. Здравейте! Подготвих и качих изпитни тестове, като спазих необходимите условия за активност от … до .., покани към определени ученици и т.н. При записването на въпросите копирах от свой файл, в който шрифтът беше Trebuchet MS. Това може ли да се окаже проблем? Имам предвид учениците да видят някакви неразбрани йероглифи и „маймуни“ вместо разбираем текст. Поздрави и успех в работата!

  1. Здравейте,
   Ако при вас тестът изглежда наред, при учениците също няма да има проблем.
   Поздрави!

 24. Здравейте отново! Благодаря за възможността за обратна връзка с Вас! Опцията „разбъркване на въпросите“ е чудесна, но в практиката ми изникна сериозен проблем – част от теста, който въведох, беше текст и няколко въпроса бяха свързани с този текст. При разбъркването на въпросите на повечето ученици са им излезли въпросите към текста в началото, а самият текст се е оказал последен въпрос. Дали има възможност да се задава на системата от определен въпрос нататък да се разбъркват въпросите, т.е. да не се разбъркват механично всички, а само една част от въпросите. Би било много добре. Благодаря! Бъдете здрави, успешни и без „коронни номера“ на целия екип! Поздрави!

  1. Здравейте,
   За момента няма подобна опция, но ще предам предложение към екипа.
   Поздрави!

 25. Създадох изпитен тест по география за различини класове, в задачите включих изображения, диаграми и таблици като снимка, но при отварянето на теста за попълване, изображенията не са качествени, защото размерът е много малък. Няма ли опция да се виждат тези изображения в по-голям размер? Светли празници!

  1. Здравейте,
   Няма подобна опция на този етап, но ще предам предложение към екипа.
   Поздрави!

 26. При създаването на теста се канят и съответните ученици, които ще правят теста. Те кога получават поканата?

  1. Здравейте, учениците получават поканата като известие, в момента на изпращането й. Самият тест става достъпен за тях във времето, което вие сте задали.
   Поздрави!

 27. Здравейте! Въведох въпроси за изпитен тест, като ги от мой файл. В него въпросите са писани с един и същ шрифт. Защо при „пействането“ всеки въпрос излезе с различна големина на шрифта? Опитах да използвам „гумичката“ за уеднаквяване на шрифта, но нищо не стана. Къде греша?
  Поздрави!

  1. Здравейте,
   Стиловете се изчистват с клавишна комбинация от Ctrl+\
   Поздрави!

 28. Здравейте!
  Как може да се добави просто текст. От този тип задачи „Прочетете текста и изпълнете задачите след него.“ Идеята ми е задачите/упражненията да започват след това?

  1. Здравейте, единствената възможност, за която се сещам е да поставяте в началото на всеки въпрос текста и под него конкретния въпрос.
   Ще запиша предложение, което да бъде обмислено и при възможност разработено в бъдеще, засягащо постаения въпрос.
   Поздрави!

 29. Здравейте! Създадох изпитен тест. Избрах ниво на видимост „Достъпен за избрани посетители“. Изпратих покани на учениците, но учениците не го получават. Каква може да бъде причината за това? Аз отварям теста от моя профил.

  1. Здравейте, за решаване на тест е необходимо учениците да достъпят профилите си през уеб, не през приложение. След като го решат и тестът бъде оценен, могат да проверят резултатите си в мобилното приложение.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.