Как да добавя учителско отсъствие с един заместник

Внимание: това ръководство важи само за администратори!

1.Навигирайте до модул "Лекторски часове" и изберете "Всички отсъствия"

2. Кликнете на бутон "Добави"

3. Изберете отсъстващия преподавател и запазете

4. Изберете срок и причина за отсъствието и отново запазете

4.1 При създаване на учителско отсъствие, може да се посочат номер и дата на заповедта за отсъствие.

5. Изберете един заместващ и кликнете на "Завърши"

6. Изберете заместващия

В случай, че заместващия е зает, дори за един от часовете, той ще излиза в червено, но това не пречи да го изберете

7. Ако заместващият не е специалист, трябва да изберете "Гражданско образование"

8. Запазете промените

9. Готово! Учителското отсъствие е добавено успешно

32 коментара за “Как да добавя учителско отсъствие с един заместник”

 1. Как процедираме, ако заместника е външен лектор, т.е. не е въведен като преподавател? Добавяме го първо като потребител ли?

  1. Здравейте, г-жо Симеонова!
   Ще се свържем с вас, за да ви обясним процеса. 🙂
   До скоро!

   1. Бихте ли написали тук как се въвежда заместване с външен лектор, тъй като няма друго място, на което да е описано. Благодаря предварително!

    1. Здравейте,
     Отидете на Администрация -> Потребители -> Добави
     Въведете имената на Външния лектор и активирайте профила му, или му кажете да се регистрира.
     След това създайте учителско отсъствие.
     Поздрави!

    1. Здравейте! Ще ви потърсим в началото на следващата седмица. Поздрави!

 2. Здравейте!
  Когато един учител е въведен за заместник по даден предмет в даден клас за определен период, той може ли да въвежда отсъствия и оценки в този клас за периода?

  1. Здравейте!
   Да, може. Включително и да ползва тематичното разпределение на титуляра (ако има качено такова). По подразбиране заместникът има достъп до паралелките, в които е преподавал, в срок от 14 дни след приключване на заместването.

 3. Здравейте,
  Ако заместващите са няколко учители, но не във всички часове? Става въпрос за часове по самоподготовка на Група за ЦД. Другите часове по Организиран отдих и спорт и Занимания по интереси не се вземат от заместници. Посочих часовете и заместниците за периода, но не се активира „ЗАВЪРШИ“.

  1. Имаше технически проблем, който вече е отстранен.

 4. Здравейте, как при отсъстващ учител мога да направя разместване на програмата за деня.

  1. Здравейте,
   Трябва да отидете на разписанието на съотвтните класове и да го редактирате, избирайки само седмицата, в която е разместването.Оставяте програмата съшата за дните, в които няма промяна и редактирате само деня, в който искате да разместите часовете.
   Поздрави!

  1. Здравейте, когато преподавател замества по конкретен предмет, той има достъп до темите на титуляра.През „Моят час“ може да избере тема,ако има предварително качено разпределение, или да въведе ръчно такава.Поздрви!

 5. Здравейте,
  Направили сме вътрешно разместване на програмата, което не съм разрешила на класните да го отразят в седмичното разписание. Опитвам се да въведа заместване на отсъстващ колега, но не ми се получава в един от часовете, тъй като заместникът се води, че има официално час, а всъщност при разместването няма такъв. Миналата година това можеше да се случва тази година има промяна ли?

  1. Здравейте,когато заместващият учител е зает за часа, в който искате да го зададете, той ви излиза в червено. Можете да кликнете върху името му и от червено, то ще стане розово.
   Това означава, че вече успешно можете да го добавите като заместник за определения час.
   Поздрави!

 6. Здравейте! Само администратор ли може да въвежда отсъстащ учител? Опцията я има и на моята страница с бутон Добави +.

  1. Здравейте,
   От Вашия профил можете да добавяте отсъствие само, когато заместващият учител сте Вие.
   Поздрави!

 7. При въвеждане на мое заместване по погрешка не съм избрала само часа, в който замествам, а съм избрала всички часове за деня. След това отваряйки въпросния ден изтрих (натискайки червения хикс) часовете, в които не замествам аз. След това колежката реши да въведе своето заместване в същия ден и изписа, че часовете вече са разпределени. Как да коригираме тази грешка?

 8. Започнахме с Школото преди една седмица.Учителят е отсъствал през месец септември. Как да въведем отсъствие на учител, когато са минали повече от 14 дни.

  1. Здравейте!
   За целта е нужо да промените тази опция от Администрация -> Училище -> Настойки (редактирай). Тук са персоналните настойки на училището, а в категория „Учителски отсъствия“ можете
   да променяте периода, за който заместниците могат да имат достъп до дневника.
   Поздрави!

 9. Здравейте,
  Въведох отсъствие на учител за 24.10.2019 г. Искам да му въведа един заместник, но не се получава. Изписва ми, че е без заместник. Когато вляза на самото отсъствие, ми изписва, че няма часове в графика – вече са раздадени. Как да коригирам?

  1. Здравейте! Най-добре ни потърсете на телефоните за техническа поддръжка, за да установим причината за затруднението ви –
   0999 996 995 или 0999 969 995.

 10. Здравейте. Как да въведа отсъствие на учител само за определени часове от деня. До 4 час си е взел часовете, а след 4 час има заповед за заместване.

 11. Една учителка се завръща временно от майчинство за 6 седмици. Трябва да води някои часове, които са раздадени на други колеги. Как да и ги дадем така, че да може да си ги пише и след като си замине часовете пак да са дадени на другите колеги.

  1. Здравейте, тук от значение е дали тя е зададена като титуляр и има заместници,или тя трябва да бъде заместник. Съветвам ви да се обадите на +359999969995, за да ви съдействаме.
   Поздрави!

 12. Здравейте на екипа! Имам следният казус. Колежка излезе в майчинство. На нейно място активирах заместник, съответно генерирах и учителското отсъствие. Няма да актуализирам данните от Списък-Образец 1, за да не наруша създадените в последствие много групи в класовете ни. Не успявам обаче да генерирам лекторски часове на заместника в раздела, не ми излиза програмата нито на титуляра, нито на заместника. В генерирана справка виждам часовете по заместване, но не съм сигурно това достатъчно ли е за признаването им като взети часове? Като цяло в договора, сключен със заместника е ясно, че той поема целия норматив на отсъстващата колежка. Как да процедирам? Задавам въпроса си тук, с цел ако и друг колега-администратор има подобен случай, да можем да взаимстваме опит. Ако е необходимо ще се свържа с вас. Благодаря ви!

  1. Здравейте,
   При дълго отсъствие на титуляра съветваме да посочите заместника като втори титуляр. Това е най-вече заради евентуални корекции в разписанието, особено в етапа на ОРЕС, когато постоянно се налага да редактирате дневните режими. В никакъв случай не е грешно и това, което сте направила. Нормативно лектроските часове са два вида- такива по заестване и такива над хорариума. Няма как, ако учител има часове по заметсване, те да бъдат едновременно с това и над хорариума. Това че виждате часовете в справката за взети допълнителни занятия е напълно достатъчно.
   Поздрави!

 13. При опит за създаване на ново отсъствие на колега с един заместник се появява грешка „Има проблем с въвеждането на лекторски график. Свържете се с екип на Школо“. Същата грешка се появява и на друг колега, чието отсъствие трябва да се редактира с цел да се добавят заместници на останалите часове. При това отсъствие заместват няколко учители.
  Свързахме се на телефона на Школо за връзка и описахме проблема, но все още няма решение.

  1. Здравейте, погледнете в Лекторски над хорариума за дублирани лекторски графици и изтрийте единия. За съдействие, моля да се обадите на тел. 0999 996 995 и потърсете Маргарита.
   Поздрави!

 14. Здравейте.
  Как мога да променя лекторски часове, взети по НП БСЧ в лекторски часове
  без промяна – със задна дата?

  1. Здравейте, отидете в Лекторски часове/Всички отсъствия, намерете конкретното заместване и редактирайте. На трета стъпка посочете „Няколко заместващи“, за да видите графика на учителя. С хиксчето махнете часовете по БСЧ, които искате да замените, натиснете върху часа и изберете заместник. След корекциите, запазете.
   Ако периода за реадции на заместването е изтекъл, е необходимо да го увеличите от Администрация/Настройки/Модул учителски отсъствия/Колко дни заместниците имат достъп до паралелките.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.