Методи за продължително учене без умора

Края на срока. Класни, контролни, безкрайни домашни, изпитвания. Нямаш време за нищо, по цял ден си или на училище, или над учебниците. Трябва да изкараш високи оценки и да си подобриш успеха, но стреса и умората си казват думата. Звучи ти познато, нали? А сега си представи, че целият този учебен процес може да бъде по-лесен, да върви по-гладко и дори да е приятен.

Колкото и да ни се иска, няма как да избягаме от ученето и от дългите часове, прекарани в подготовка за поредното изпитване. Единственото, което можем да направим, е да намерим правилния метод за по-бързо и ефективно запомняне на уроците. Ето няколко идеи и съвети как да постигнеш това:

1. Давай си почивка

В това е тайната на добрата концентрация и успешното усвояване на материала. Продължителното взиране в компютъра или седене над учебника не ти гарантира знания, а може само да те изтощи и изнерви. Стани, разходи се, отвори прозореца или просто релаксирай, гледайки в една точка. Това ти дава възможност да се освежиш и да започнеш отново с нови сили. Прави го всеки път, когато почувстваш умора.

2. Не бързай

Да, знам, че няма време и имаш страшно много за учене. Но ако препускаш през материала или се опитваш да назубриш всичко по най-бързия начин, няма да постигнеш никакъв резултат. Успокой се, забави темпото и се опитай да осмислиш прочетеното. Няма смисъл да наизустяваш нещо, без дори да го разбираш.

3. Направи си график

И го спазвай! Започни с предмета, по който ти е най-трудно и ще имаш нужда от най-много време. Разбери каква е темата на урока и кои са основните неща в него, след което се опитай да съставиш план, по който да учиш. Това спестява време и улеснява запаметяването на най-важните неща.

4. Осигури си необходимото количество сън

Трябва да си отпочинал, за да имаш сили за нови знания, така че се постарай да си лягаш навреме, вместо да седиш на компютъра. Сънят е твоят ключ към по-добра памет и концентрация. Неслучайно, когато „преспиш“ наученото през нощта, на следващата сутрин ти е по-систематизирано в главата. Ако имаш възможност се наслади и на кратък следобеден сън, но не повече от половин час.

5. Забрави за телефона

Също и за компютъра, таблета или телевизора. Всички знаем как завършва репликата „Само ще седна да си проверя пощата“ - докато се усетиш и вече си загубил няколко часа от ограниченото ти време за учене. За да не се претоварваш след това, не прави тази грешка, а се опитай да се изолираш от всичко, което ти отвлича вниманието.

6. Прави си разходки до хладилника

Отиди до кухнята, хапни нещо, направи си чай или кафе. Така хем си правиш почивка, хем се зареждаш с нови сили. А най-добрия съюзник срещу умората е шоколадът, затова не забравяй да си вземеш и от него.

Много е важно да не оставяш всичко за последния момент и в никакъв случай да не се опитваш да учиш пред класната стая. Ако успееш да усвоиш тези методи навреме, ще ти бъдат полезни и в бъдещата борба срещу умората и стреса от изпити.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.