Математиката може да бъде забавна? О, да!

За много хора математиката е онази трудна и скучна материя, която е представлявала особена мъка в училище. Сигурно има и други като мен, които си спомнят особения блясък в очите на учителката по математика, обясняваща разпалено за косинус, тангента, медиана и още такива страшни термини. Това ме караше да ставам още по-нисък в часа по математика, отколкото по принцип съм, за да не ме попита нещо за паралелепипеда например, който за мен беше „една дума за човек, който пипа парите на леля си”.

Наскоро обаче открих, че математиката може да бъде и забавна. Ето няколко истории, които го доказват:

1. Питали ли сте се кое е най-голямото просто число?

Ако сте като мен, сигурно не сте. Но скоро едно чуждоезично издание ме изненада с новината, че компютър в Мисури е открил такова число. Ето по този начин се записва - 274,207,281 - 1. Дължината му е около 22 млн. цифри (последният да затвори вратата), което е с около 5 млн. знака по-дълго от предишното, открито през 2013.

2. Страхотна коледна украса с помощта на математиката

Изобретението е на британски математик, който е изхарчил цялото си наследство за машина за лазерно рязане, но пък изобретява система от плоски форми, които се свързват заедно, за да се получат удивителни извити и сферични фигури. Нарича системата си Curvahedra и я използва, за да насърчи малки и големи да се забавляват с математиката.

curvahedra

Цялата система има 4 основни форми, които се сглобяват ръчно и се подпъхват една в друга.

3. „Изплети математиката”

Историята започва с двама британски математици и поръчка от американска фирма да създадат интересно вълнено одеяло. И тъй като са математици, британците И те направили множество одеяла, вдъхновени от математиката, като например:

fibonacci-carpet

Сечението на Фибоначи в двете посоки по повърхността на куб

penrose-triangle

Невъзможният триъгълник на Пенроуз (заради това одеяло прочетох за тази невъзможна фигура)

 

Тези двамата със сигурност могат да изплетат и изображението на вашата учителка по математика на одеялото ви, но не знам дали това ще помогне на вашия сън.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.