Как се формират срочните и годишните оценки – Shkolo.bg
 

Как се формират срочните и годишните оценки

Отговарям на родителски въпроси, свързани с формирането на прогнозни срочни и годишни оценки.

 

1. С каква точност се въвеждат текущите оценките?

Платформата позволява оценките да се въвеждат с точност до 0,01. Учителите сами преценят дали да въвеждат точна или закръглена оценка. В държавните училища обикновено се въвеждат закръглени оценки и половинки (например 5.50, 4.50). За да видите с точност каква оценка е въведена на вашето дете, натиснете върху самата оценка в дневника.

 

2. Как се формира срочният успех?

За улеснение на родителите и учителите платформата ШКОЛО смята средно аритметична стойност на всички текущи оценки. По този начин смята прогнозна срочна оценка.

ВНИМАНИЕ: Това не е истинска, а прогнозна оценка. Учителят, ако реши, може да въведе друга срочна оценка.

Срочният успех се формира от съответния учител - изцяло по негово усмотрение (например, оценките от класни и контролни работи може да се разглеждат с по-висока тежест). ШКОЛО не гарантира и няма как да гарантира, че учителят ще спази прогнозната оценка. В повечето случаи това е така, но не винаги.

 

3. Как се формира годишният успех?

В момента НЕ правим прогноза за годишен успех. В близките месеци най-вероятно ще започнем да правим прогноза за годишен успех, пресмятайки средно аритметична стойност на срочните оценки.

 

ВНИМАНИЕ: Ако вие като родител, ученик, учител НЕ виждате прогнозни оценки в електронния дневник, това означава, че системният администратор на училището е скрил всички прогнозни оценки.

2 коментара за “Как се формират срочните и годишните оценки”

 1. Здравейте , как се изчислява класацията по успех на учениците?

  1. Класацията се изчислява по СРЕДЕН УСПЕХ (от всички оценки – текущи, срочни, годишни) и по АЗБУЧЕН РЕД. Тоест, ако двама ученици имат успех 6.00, то подредбата между тях двамата ще е по азбучен ред.
   Пример:
   1. Албена Тодорора – 6.00
   2. Мартин Сотиров – 6.00
   3. Велко Петров – 5.98
   4. Борислава Иванова – 5.94

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.