Как се формират срочните и годишните оценки

Отговарям на родителски въпроси, свързани с формирането на прогнозни срочни и годишни оценки.

1. С каква точност се въвеждат текущите оценки?

Платформата позволява оценките да се въвеждат с точност до 0,01. Учителите сами преценяват дали да въвеждат точна или закръглена оценка. В държавните училища обикновено се въвеждат закръглени оценки и половинки (например 5.50, 4.50). За да видите с точност каква оценка е въведена на вашето дете, натиснете върху самата оценка в дневника.

2. Как се формира срочният успех?

За улеснение на родителите и учителите платформата ШКОЛО изчислява средно аритметична стойност на всички текущи оценки. По този начин смята прогнозна срочна оценка.

ВНИМАНИЕ: Това не е истинска, а прогнозна оценка. Учителят, ако реши, може да въведе друга срочна оценка.

Срочният успех се формира от съответния учител - изцяло по негово усмотрение (например, оценките от класни и контролни работи може да се разглеждат с по-висока тежест). ШКОЛО не гарантира и няма как да гарантира, че учителят ще спази прогнозната оценка. В повечето случаи това е така, но не винаги.

3. Как се формира годишният успех?

В момента платформата прави прогноза за годишен успех, пресмятайки средно аритметична стойност от всички текущи оценки.

ВНИМАНИЕ: Ако вие като родител, ученик, учител НЕ виждате прогнозни оценки в електронния дневник, това означава, че системният администратор на училището е скрил всички прогнозни оценки.

14 коментара за “Как се формират срочните и годишните оценки”

 1. Здравейте , как се изчислява класацията по успех на учениците?

  1. Класацията се изчислява по СРЕДЕН УСПЕХ (от всички оценки – текущи, срочни, годишни) и по АЗБУЧЕН РЕД. Тоест, ако двама ученици имат успех 6.00, то подредбата между тях двамата ще е по азбучен ред.
   Пример:
   1. Албена Тодорора – 6.00
   2. Мартин Сотиров – 6.00
   3. Велко Петров – 5.98
   4. Борислава Иванова – 5.94

 2. Здравейте,
  Съгласно НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ – чл. 24, ал. 2 „срочните и годишните оценки на учениците от ІV до XІІ клас се формират с точност до цяло число“. Учителите могат да преценяват дали да внасят точни или закръглени до цяло число текущи оценки, но не и за срочните, тъй като това е определено в нормативната база императивно. Дневникът е официален документ, и като такъв трябва да в съответствие с императивните правни норми, каквато е цитираната по-горе. При електронния дневник системата изобщо не би трябвало да допуска въвеждането на срочни оценки, които не са цяло число. А вашата система в момента допуска това и някои учители, поради техническа грешка са въвели оценки, които не са цяло число. Системата обаче смята именно така въведените оценки и в момента излизат срочни оценки по предмет, напр. 5,68, което е в противоречие с действащото законодателство. Така излизат и в статистиките за срочен успех, което изцяло ги опорочава и те изобщо не отразяват действителното положение.
  На следващо място, моля да имате предвид, че един и същи предмет може да се изучава и в ЗУЧ и в ИУЧ-РП. По тях се формират две отделни оценки, но вашата система смята средно аритметично между двете и изкарва само една обща оценка за ЗУЧ и ИУЧ-РП, което също е в несъответствие. Моля да направите съответните корекции в системата, така че да съответстват на действащото законодателство и действителното положение.

 3. Здравейте,
  В продължение на темата за некоректно формираните срочни оценки ще допълня, че някои класни ръководители взимат така
  формираният среден успех, вследствие на което децата получаващи стипендии биват ощетени!
  Надявам се да направите необходимото за отстраняване на неточностите и свеовременно да насочите вниманието на училищните ръководства към възникналия проблем.

 4. Като родител ме интересува накрая на учебната година ще имаме ли право на някакво копие на годишните оценки на детето,тъй като не се води бележник.При евентуален срив,загуба на данни,както стана с търговския регистър какво ще стане.Интересуваме закона предвижда ли при наше желание да се издаде такъв документ със срочни и годишни оценки за уч.година.

  1. Здравейте! Имате право на хартиено копие, като такова можете да пожелаете да получите и преди края на учебната година. В платформата
   има специално създадена справка „Ученически бележник“, която извежда въведената информация за ученика и може да се принтира бързо и лесно.
   Поздрави!

 5. Здравейте каква е скалата за оценяване на 1 клас , където няма оценки-числа а само иконки, интересувам се и за оценките от занималня следобед – на базата на каква скала са .Благодаря , ще се радвам ако ме насочите къде да открия скалата 🙂

  1. Здравейте, качествените оценки (иконките) отговарят на количествените. Когато кликнете на самата оценка ви излиза количественият еквивалент – напр.звездичка = отличен
   Поздрави!

 6. Здравейте,
  опитвам се да генерирам „Ученическа книжка“, но полетата за избор на паралелка и ученик на практика не са активни, а падащите менюта не дават възможност за избор. Как се процедира?
  Благодаря!

  1. Здравейте, не би трябвало да има проблем. Кое е училището, за да проверим?
   Поздрави!

 7. Здравейте. По наредба, срочната оценка по даден предмет трябва да се отрази не по-късно от 2 дни преди края на учебния срок. Защо не се следи това? На дъщеря ми и целия клас оценката беше много по-късно отразена.

  1. Здравейте, както знаете много от учлищата бяха в грипна ваканция и поаради тази причина нанесоха оценките по-късно. Освен това ние само предоставяме платформата на училищата и те работят с нея както сметнат за добре. Съветвам ви да се обърнете към училищната администрация.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.