Вашето мнение е важно за нас!

Интервюирахме директора и заместник директора на 75. ОУ "Тодор Каблешков" в кв. Факултета, гр. София, които работят с ученици основно от ромски произход, с цел ...

1. Да покажем пътя на дигитализация, нагласите и настроенията на едно училище, което предприема действия за своя прогрес.

2. Да споделим какви са улесненията и трудностите в едно българско училище, свързани с администрацията и дигитализацията.

3. Да ви дадем кураж да бъдете и вие смели, за да се развивате, така както 75. ОУ "Тодор Каблешков"
!

Лава Коцева (директор)


Миглена Чавдарова (зам. директор УД)


- Здравейте, благодарим Ви за участието! Моля, първо да се представите!
Коцева: Здравейте, аз се казвам Лава Коцева и съм директор на 75.ОУ „Тодор Каблешков“ –гр. София. В училището учат 933 ученици, 40 паралелки общо. Работим по различни проекти като: „Подкрепа за успех”, национална програма Занимания по интереси, „Активно приобщаване” в предучилищното образование, винаги сме мотивирани за още. Благодаря за поканата и затова, че държите на обратната връзка от наша страна!
Чавдарова: Здравейте, аз се казвам Миглена Чавдарова и съм заместник директор учебна дейност в 75.ОУ „Тодор Каблешков“ – гр.София. Благодарим Ви за поканата, за нас е чест!


- След дигитализирането на учебния процес, посредством ШКОЛО, какво се промени в поведението на учителите?
Коцева: Работим с Школо от миналата година и аз взех решението да преминем изцяло на електронен дневник, което представляваше известна трудност в началото за колегите. Вече нямаме никакъв проблем с дигитализацията на учебния процес и смея да твърдя, че използването на електронен дневник е за наше улеснение, така че ние сме грабнали тази възможност. Това е бъдещето!
Чавдарова: Мога да допълня, че наистина има колеги, които се страхуват от дневника, за радост са единици. Основен плюс, според мен, е че когато се сгреши не се драска с червения химикал, а лесно се поправя! Другото, което е важно да се изтъкне е, че дневникът може да се отвори по всяко едно време, от всяко едно място, което пак е облекчение за всички нас!
Коцева: Аз смятам, че ако сега им предложим вариант с хартиен дневник, ще е доста по-стресиращо.


- А, на учениците?
Коцева: Някои от учениците от своя страна не приемат дневника с охота, поради страха, че тяхното поведение, успех и отзиви от техните учители стигат екстремно бързо до родителите. Но това може да доведе до подобрение в успеха, по-голяма отговорност и прецизност в поведението им.
Чавдарова: По-малките деца се радват. Идват при мен и казват:

„ Госпожо, вижте, имам 6-ца!“

Виждат си значките и това ги удовлетворява.


- Комуникацията с родителите подобри ли се?
Коцева:  В началото родителите се затрудниха при работата с мобилното приложение и регистрацията, но ние сме винаги насреща да помогнем и смятам, че комуникацията е подобрена.
Чавдарова: Има ситуации, в които се спират детските надбавки на ученик, поради многото отсъствия. Следователно родителят може да провери в дневника, на коя дата в колко часа е нанесено отсъствие и всичко това да се проследи лесно! Така че и родителите усещат нуждата от електронен дневник.


- Вие сте запознати с новите функционалности на ШКОЛО, а именно Книгата за подлежащи (КПЗО) и модул Задачи. Какво е Вашето мнение за тях?
Коцева: Книгата за подлежащи вече я използваме и разучаваме. Зарадвахме се, че откликвате на нашите професионални очаквания и покривате целия спектър от задължения за водене на необходимата училищна документация. Функциите на Модул Задачи няма да са приложими и ефективни за нашето училище, поне не до такава степен, както би могло в други училища. При нас има ученици, които нямат възможност и устройства, както и интернет.


- Можете ли да споделите колко време Ви спестяват новите функции на ел. дневник?
Чавдарова:  Дигитализирането на КПЗО би ни спестило средно на една паралелка с 20 ученици - около 2-3 часа. Главната книга ни отнема около 10 дни само за попълване, а след това трябва и детайлно да се провери. В тази връзка бих искала да споделя и колко харесвам идеята за автоматичното генериране на удостоверение за преместване в дневника и колко време ни пести това удоволствие! С 2-3 клика всичко е готово, системата налива всички оценки на ученика от предходни години и не ни се налага да търсим в Главната книга и да вписваме на ръка, което ни отнема 1 час писане на едно удостоверение, плюс чернова! Знаем още, че предстои в електронния дневник като част от пакет Дигитална трансформация да има готови бланки на МОН – тогава бихте ни спестили 2 седмици минимум!
Коцева: Искам да изкажа огромната си благодарност към целия Ви екип – Вие направихте цялата документация да е налице с един клик!


- Мислите ли, че при наличието на Е-КПЗО ще се обезсмисли използването на хартиения вариант?
Коцева:
Изцяло се обезсмисля. Електронният вариант на КПЗО ни спестява много време и човешки ресурс! Вече няма да ни се налага да пишем всичко на ръка при смяна на имена, смяна на адрес и пр.
Чавдарова: С тази новост вие спестявате едно работно място!


- Има ли нещо друго, което искате да споделите с нас?
Чавдарова:
Сетих се за известията при ненанесен материал от учителите. Вече не ни се налага да напомняме индивидуално на всеки един от тях. Хартиените дневници на 40 паралелки не се проверяват лесно, но сега колегите знаят, че електронният дневник се заключва на определена дата и по този начин стават по-изпълнителни и отговорни.
Също бих искала да благодаря на екипа Ви, че винаги се отзовавате и реагирате при потърсена помощ. Отделно Фейсбук групите също са ни много полезни и се включваме активно там!
Коцева: Стратегически избрахме вашата виртуална класна стая (ВКС), защото много лесно може да се проследят стаите, с един поглед виждам в момента колко ученици са в дадена стая. Ако не видя на момента, след това мога да извадя справка!


- Много благодарим, че се включихте и ни отговорихте подробно на всички въпроси!
Коцева: Ние също благодарим! Трябва да ни е приятно, както в работната среда, така и да оставим добри спомени на учениците в училищната среда. Направи добро и предай нататък! Радвам се, че се запознахме макар и виртуално с вас и насреща виждам млади и усмихнати хора. Желая Ви успех!


Интервюиращи:

Мария Александрова

София Вълчева


4 коментара за “Вашето мнение е важно за нас!”

  1. Здравейте, въпросът Ви не засяга използването на дневника на Школо.
   Поздрави!

 1. Здравейте, след актуализацията на версията на школо, срещам сериозни проблеми със забиване на платформата, особено когато искам да напиша и изпратя съобщение.

  1. Здравейте,
   ако проблемът е все още наличен, свържете се с нас на support@shkolo.com с кратко описание и примери, които да ни насочат къде да погледнем.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.