Предоставяне на достъп на РУО до електронните дневници

Във връзка с постъпили запитвания за предоставяне на достъп на РУО до конкретни електронни дневници споделяме нашето становище по въпроса.


Администратор и обработващ лични данни

В договорните отношения между "Школо" ООД и училищата страните действат в качеството си на:
1) обработващ лични данни ("Школо" ООД)
и
2) администратор на лични данни (училищата)
по силата на Регламент (ЕС) 2016/679 ('GDPR').

За тази цел "Школо" ООД подписва с всяко училище, с което има сключен договор за включване в платформата, договор за обработване на лични данни съгласно член от Регламент (ЕС) 2016/ 649 на Европейския парламент и на Съвета.


Може ли "Школо" ООД да предоставя данни на трети страни?

За "Школо" ООД се прилагат както нормите на Регламента, така и подписания договор на основание чл. 28 от него. Когато училищата биват включени в платформата Школо, те предоставят лични данни, които се съхраняват в облачен режим в платформата.

Предоставените лични данни са собственост на училищата и именно в тази връзка те действат в качеството си на администратор на лични данни. Това означава, че "Школо" ООД не може да предоставя на трети страни предоствените му лични данни от училищата, освен ако законът не го задължава или ако "Школо" ООД има договорни отношения с трети страни, които предоставят на "Школо" ООД определена услуга, нужна за функционирането на платформата.


Кой дава достъп?

На база гореописаното може да се заключи, че "Школо" ООД няма роля в отношенията между РУО и училищата. Директорите могат по своя воля и на своя отговорност да дават достъп до електронните дневници на трети страни (вкл. РУО), когато преценят, че е налице правно основание за това.


Как се дава достъп?

Достъп се дава чрез добавяне на нов потребител от "Администрация - Потребители - Добави" и задаване на подходяща роля, която да предоставя съответния достъп до електронния дневник и/или виртуалната класна стая (ВКС).

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.