Дистанционна форма на обучение – ръководство

Във връзка с извънредната ситуация на територията на страната и последвалата от това невъзможност на училищата да провеждат присъствения занятия, в този документ описваме дигиталните инструменти в Школо, които могат да ви послужат в процеса на дистанционно обучение.

Модул “Комуникация”

В платформата Школо са регистрирани близо 1 млн. потребители. От тях 50 000 учители и 950 000 ученици и родители, които ежедневно ползват платформата през уеб браузър или мобилно приложение. Комуникацията с тях е възможно да се случи моментално посредством модул "Комуникация".1. Отворете кутията със съобщения2. Натиснете бутон "Ново съобщение"2. В адреса напишете “Ученици-х”, където “х” е името на класа или “Ученици-всички”

Директор и администратор могат да пишат до всички потребители.
Класният ръководител може да изпрати съобщение до всички ученици и родители в класа му, а всеки учител може да пише до учениците и родителите в класовете, на които преподава.
В съобщението е възможно да се споделя учебно съдържание прикачено като файл (до 200mb, без видео формати) или връзка към видео урок или друг тип файл качен в модул “Учебни материали” с размер отново до 200mb.3. Когато сте готови със съобщението, натиснете бутон "Изпрати"4. Съобщението е успешно изпратено

Важно: В случай, че не разполагат с техен телефонен номер, имейл адрес или по някаква друга причина имат проблем с регистрацията, администратор или класен може да активира профила на учениците в своя клас. В тази статия е описано как: https://www.shkolo.bg/blog/activacia-ot-klasen/
Модул “Учебни материали”

Видео ръководство можете да видите тук: Школо - Модул Учебни материали

Добавяне на учебен материал

1. Изберете секция Всички материали


2. Натиснете бутон Добави


3. Натиснете бутон Добавяне на файл и изберете файлове.


4. Въведете заглавие на материала


5. Изберете категория


6. Изберете предмет и попълнете останалите задължителни полета

Внимание: При избор на ниво на видимост “Достъпно за избрани потребители”, задължително ги посочете в появилата се секция “Достъп”


7. Натиснете бутон Запази и готово!Изглед на учебен материал за ученик (или друг потребител с достъп)

Качените материали могат да се изтеглят или преглеждат направо в Школо. Когато те са във видео формат, файлът се показва в рамка и платформата позволява да бъде възпроизведен директно. Учениците и учителите могат да комуникират под видеоматериала в таб  “Коментари”.

Споделете качения учебен материал като изпратите връзка в съобщение до учениците, копирайки уеб адреса оттук:
Запис на видеоуроци

В допълнение към всичко останало учителите могат да записват видеоуроци посредством програмата OBS Studio. Програмата е безплатна и преведена на български език.

Вижте подробните инструкции за създаване на видеоурок в следното ръководство:
Школо OBS Studio ръководство


Модул “Тестове”

Модулът позволява създаване на упражнителни или изпитни тестове. При изпитния тест има определен прозорец от време, в който учениците имат възможност да попълнят теста (напр. 90 мин). След като изтече въпросният период учениците вече може да видят отговорите и да разберат как са се справили. Оценяването на тестовите работи на учениците може да се случи в автоматичен или полуавтоматичен режим.

Видео ръководство можете да видите тук:
Школо - Модул Тестове

Създаване на тестове

1.Изберете от менюто модул "Тестове"


2. Маркирайте "Всички тестове" и натиснете "Добави"


3. Попълнете необходимата информация


4. Въведете тестовите въпроси и отговори

Изберете какъв тип отговор да се посочи.


5. На този етап можете да изпратите "Покани"

Добре е да прегледате още веднъж въведените основни данни, както и въпросите и отговорите, които сте въвели.


6. Когато сте готови, натиснете "Запази"


Екипът ни продължава да развива наличните и да въвежда нови инструменти за дистанционно обучение в Школо, с което да даде възможност за осъществяване на учебния процес от разстояние. Ще ви информираме своевременно за новостите и оставаме налични за съдействие в случай на технически затруднения.

23 коментара за “Дистанционна форма на обучение – ръководство”

 1. Извинявайте, до сега нямах възможност да отварям файлове, ще се постарая да се справя.

 2. Моля да ми изпратите линковете, с които приключихте уебинара в 14:45. Моля това да е по e-mail.

  1. Здравейте! В тази статия можете да откриете всички обучителни клипове, които използвахме в уебианра.
   Има връзки към тях в съдържанието на статията.
   Ще ви изпратим и имейл.
   Поздрави!

 3. Благодаря! Ценя усилията и разчитам на екипа Ви. Бъдете здрави!

 4. Добър ден имам проблем с паролата си и потребителско име. Не ме допуска как да влезна. Моля помогнете. Не мога да правим уроците.

  1. Здравейте,
   Моля, ако все още имате проблем, изпратете ми данни за училище, клас и ученик на support@shkolo.com
   Поздрави!

 5. Kak мога да кача урок от електронен учебник като файл за да го изпратя на учениците чрез Учебни материали

 6. Здравейте, учениците могат ли да качват материали в съобщенията?

 7. Трябва ли да се доплаща за активиране на допълнителен модул, извън годишната такса, която сме заплатили за основния пакет, за да ползваме тези възможности за дистанционно обучение?

  1. Здравейте, тези модули са част от пакет „Дигитален лидер“. Ако използвате основния пакет, а именно „Дигитално училище“ , ще е необходимо доплащане.
   Поздрави!

 8. Къде е опцията за разбъркване на въпросите? Само дата на валидност ли се задава? Време за изпълнение? Например колко минути ученикът има на разположение. Мога ли да го пусна на няколко деца по едно и също време със зададен времеви лимит и с разбъркани въпроси, за да нямат време да си подсказват?

  1. Здравейте, няма опция за разбъркване на въпросите. Все пак можете да създадете изпитен тест и да зададете времеви период за изпълнението му.
   Поздрави!

 9. Здравейте,
  Имам проблем с влизането във виртуалната класна стая. Когато вляза в дистанционно обучение, не ми излиза текста с виртуална стая. Можете ли да ми кажете къде е проблема и как мога да го разреша?

  1. Здравейте! Уверете се, че влизате от профила на ученика, а не от родителски профил. В случай че продължавате да имате
   затруднения, моля, опитайте и с друг браузър. Ако въпреки това продължавате да имате проблем, изпратете ни снимка от екрана, опишете какво устройство използвате, с каква ОС, какъв бразуър и ни пишете на support@shkolo.com

 10. Здравейте,
  Синът ми използва таблет iPad с iOS 12.1. Опитахме да влезем през Chrome и Safari във виртуалната класна стая, но без успех. Има ли ограничения за ползване на тази операционна система за въпросната функционалност?

 11. Здравейте как да запиша урока по случай празника на буквите във виртуалната класна стая.

 12. Здравейте!Колко струва пакета на Shkolo.bg , като цена и ще има ли проба и тест на платформата преди да се закупи?
  И ще може ли да ни допуснете до платформата за тест?
  Моля пишете ми по e-mail

  1. Здравейте, моля да ни потърсите на тел. 0999 996 995 за повече информация.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.