Новости в платформата (октомври 2019)

Септември месец беше адски натоварен за нашия екип и не ни остана време да опишем всички новости, които учители и администратори пожелаха от нас да имплементираме.

В крайна сметка днес успяхме да заделим 3-4 часа и да опишем следния дълъг списък от новости в платформата.



1. Моят час - Уважителни отсъствия

По молба на училищните ръководства премахнахме възможността да се въвеждат директно уважителни отсъствия от екрана "Моят час".

Макар и улеснение за учителите, тази функционалност не отговаряше на нормативните изисквания. Отсега нататък в "Моят час" учителите могат да въвеждат само неуважителни отсъствия и закъснения. Уважаването става в последствие от класния ръководител от екраните "Дневник - Отсъствия - Уважи" или "Дневник - Отсъствия - Администрирай".

ВНИМАНИЕ: Ограничението НЕ важи за ЦДО паралелките. Там възпитателите могат да въвеждат директно уважително отсъствие от екрана "Моят час".



2. Моят час - Потвърждение при липса на отсъствия

Борбата с невъвеждането на ученически отсъствия продължава 🙂 Отново по молба на училищните ръководства добавихме нуждата от потвърждение в случай, че учител е взел занятие без да впише нито едно ученическо отсъствие.

ВНИМАНИЕ: От следващата седмица училищата, които не желаят да ползват това потвърждение, ще могат да го спрат за цялото училище (от Администрация - Училище - Настройки), за да спестят един допълнителен клик на своите учители.



3. Дневник - имена на секции

Съкратихме имената на секциите, за да могат да се показват на устройства с по-малък дисплей или резолюция.



4. Дневник - Отзиви - нова значка "Без униформа"

В Дневник - Отзиви вече има нов тип забележка "Без униформа".



5. Дневник - Бележки - без ученик

Учителите вече имат възможност да въвеждат бележки, които не се отнасят за конкретен ученик. Тези бележки са видими само за училищният персонал - родители и ученици нямат достъп до тях.



6. Дневник - Санкции и Подкрепа - крайна дата

Досега ограничавахме крайната дата при въвеждане на санкция или индивидуална подкрепа. Ограничението беше 30.06.2020г.

По молба на преподаватели от вчера ограничението вече е 14.09.2020г.



7. Дневник - Ученици - Добави родител

Телефонният номер вече не е задължително поле при добавяне на родител. Класните вече могат да въвеждат само имената на съответните родители.



8. Дневник - Ученици - Премести

Две промени има във функционалността за преместване.

Първо - тази функционалност вече е достъпна и за зам. директорите. Досега беше достъпна само за директори, администратори и класни ръководители.

Второ - учениците може да се местят между випуски (един випуск нагоре или един випуск надолу).



9. Съобщения - Напуснали ученици и родители

При писане на съобщение до всички родители или ученици в даден паралелка или в училище вече не пращаме съобщението до напусналите деца и техните родители.



10. Администрация - Потребители - филтър "Без снимка"

В "Администрация - Потребители" администраторите и учителите вече могат да търсят потребители без снимка. Тази функционалност е актуална за училищата, в които качването на снимка в системата е задължително (във връзка с възможността да се генерират ученически документи в края на годината).



11. Администрация - Паралелки - Групи

Училищните администратори вече могат да въвеждат както празни частични групи (напр. по ВЧК), така и пълни частични групи (в някои редки случаи на сборни групи, включващи всички ученици от паралелката). Празни групи се ползват тогава, когато администраторът в училище желае да забрани на учителите да въвеждат отсъствия по даден предмет (напр. Втори час на класа).



12. Администрация - Паралелки - Покажи общи групи

За улеснение на училищните администратори сме добавили възможност да прегледат и всички общи групи в паралелка (групите, покриващи всички ученици по даден предмет - тях ги има по начало в системата).



13. Администрация - Неучебни дни

Неучебните дни като функционалност са преместени от модул "Събития" в модул "Администрация". Също така са въведени всички официални неучебни дни до края на учебната година във всички училища.



14. Администрация - Училище - Настройки

Пренаредили сме училищните настройки чисто визуално - така че да са подредени в същия ред като модулите в навигационното меню. Няма промяна в поведението на училищните настройки.



15. Администрация - Нова учебна година

От "Администрация - Качи образец №1" школите, езиковите центрове, училищата в чужбина и всички други институции, които НЕ ползват Образец №1, могат да си стартират учебната година с бутон "Нова учебна година". При натискане на бутона системата ще ви пита коя информация желаете да прехвърлите от старата в новата учебна година (преподаватели, паралелки, ученици, дневни режими и т.н.).



16. Въвеждане на адрес

На всички места, на които се въвежда адрес (нов потребител, ново събитие, нова извънкласна дейност и т.н.) вече системата поддържа два режима:
- обикновен режим, при който потребителят въвежда адреса единствено като текстово описание;
- режим "Карта", при който потребителят може да уточни на карта конкретна географска локация със съответните GPS координати.

Преди поддържахме само втория режим - режим "Карта".



17. Профил - кратък път до "Административния профил"

По молба на училищни администратори добавихме кратък път от личния профил до административни профил. По този начин учителите могат бързо да отидат и да видят седмичното си разписание.

NB: В бъдеще ще добавим календарче, в което всеки потребител да може да види всички свързани с него събития (събития, предстоящи контролни, родителски срещи, консултации, извънкласни дейности и т.н.).



18. "Помощ" става "Ръководство"

Отново по молба на училищни администратори променихме секцията "Помощ" да се именова секция "Ръководство".



Други промени

В допълнение към горния списък от функционални промени сме направили и:

1. Мащабни инфраструктурни промени

Въпросните инфраструктурни промени позволяват на платформата "Школо" да поеме до 500 000 потребители дневно. С темпото, с което се регистрират нови родители обаче (10 000/ден), най-вероятно скоро ще трябва да направим допълнителни инфраструктурни промени, които да позволят дневният брой потребители да нарасне до 1 000 000.

2. Промени по файловата система

Няма да навлизам в технически детайли, само ще спомена, че след въпросните промени в мобилното приложение вече се показват прикачените към съобщенията файлове.

3. Трета гореща линия за техническа помощ

Тъй като обажданията, имейлите, сигналите, съобщенията към нашия екип вече са в порядъка на десетки хиляди, увеличихме екипа, предоставящ техническа помощ. В момента вече има 3 горещи телефонни линии и 4-ма души, които работят 100% по предоставяне на техническа помощ.

Отделно от това целият екип от 20 души в Школо ежедневно говори по телефона с училищни администратори и директори на новоинтегрирани училища, които все още не могат да се ориентират напълно в платформата.



Кога ще опишете как да работим с Дневник ИФО?

Другата седмица се очакват новости в Дневник ИФО и Дневник сборна група. Тогава ще опиша и цялостно как да работите с тези два дневника.





Предходни бюлетини:

10 коментара за “Новости в платформата (октомври 2019)”

 1. Страхотни сте. Благодаря ви, че направихте работата и живота в училище по-лесен, по-достъпен и по-приятен.

 2. Браво, момчета и момичета от екипа. Вашата всеотдайност към работата и проблемите, с които ние се сблъскахме е страшно заразителна. Благодаря ви и от името на моите колеги – класни ръководители на 6 паралелки в 3 клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Ботевград

 3. Здравейте, имам регистрация като родител , получавам известия на e-mail за нови оценки , но не ги виждам в профила си.

  1. Вчера имаше технически проблем с грешни известия. Проблемът е отстранен.

  1. Здравейте,

   Всяко училище само решава дали да работи с Школо или не.
   Обърнете се към училищната администрация.
   Поздрави!

 4. Какво стана със секцията „Учебни материали“, няма я, а беше много удобна?

  1. Здравейте,
   Вашето училище не е заплатило за модул „Учебни материали“. Поради тази причина този модул вече не е наличен.
   Поздрави!

 5. Здравейте,не получихме имейл за потвърждение,и сега профила в училището е неактивен какво да направим?
  Благодаря!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.