ВАЖНО: Не поръчвайте следните хартиени документи (2019)

Обръщаме се със съвет към училищата, които работят с ШКОЛО - за идната учебна година НЯМА нужда да поръчвате следните хартиени документи:

✅ Дневник №3-5 (ПГ)
✅ Дневник №3-14 (1-3 клас)
✅ Дневник №3-16 (4 клас)
✅ Дневник №3-63 (дневник на група)
✅ Дневник №3-87 (5-12 клас)
✅ Ученическа книжка №3-85
✅ Личен картон за дневна/вечерна/индивидуална ФО №3-51

Тези документи са дигитализирани и вие ги администрирате електронно (в съответствие с изискванията в Приложение №2 към Наредба №8) - т.е. няма нужда да давате грешни пари за хартия. Също така и ще спасим заедно няколко дървета от изсичане.

За последен път ще има нужда да поръчате следните книги (след 15 септември ще дигитализираме и тях):

✅ Книга за подлежащите на задължително обучение №3-18
✅ Дневник за дейности за подкрепа за личностно развитие №3-63.1

15 коментара за “ВАЖНО: Не поръчвайте следните хартиени документи (2019)”

 1. До този момент изискването за хартиените дневниците бе те да се се пазят 5 години, а в тях се виждаше всичко – и оценки, отсъствия, материал за съответния учебен час и т.н. По какъв начин ще можем да разпечатваме дневника, тъй като доколкото си спомням имаше изискване в края на учебната година да бъде разпечатан и подписан от директора?

  1. Точно така – към момента все още е налице изискване да разпечатвате дневниците и да ги подписвате/подпечатвате на последната страница. Това се прави за целите на архива.
   До 2-3 седмици в ШКОЛО ще има възможност за принтиране на електронния дневник. Принтираната версия ще е визуално копие на хартиения дневник.

   1. Здравейте,
    до 2-3 седмици? Начален етап приключват на 31.05. Надявам се да устеете по-рано.

    1. Принтирането на дневниците ще го пускаме поетапно в следващите 3 седмици. Принтирането на Дневник №3-14 (1-3 клас) е планирано за началото на другата седмица.

 2. Здравейте,
  Бихте ли разяснили принципа за изчисляване на средна годишна оценка. Въпросът ми е свързан със ситуация, при която при въведени две 6.00 за срочни оценки по даден предмет, средна оценка се калкулира от текущите оценки и се получава 5.75. Вероятно при „ръчно“ въвеждане на срочни, то и годишната трябва да изисква „ръчно“ въвеждане, или най-малкото – да калкулира средно от срочните, а не от текущите. И дали при наличната ситуация може да се направи корекция.
  Предварително благодаря.
  Поздрави,
  Владислава Александрова

  1. Здравейте, г-жо Александрова!

   Срочните и годишните оценки се въвеждат от преподавателите. Във вашия случай преподавателят е решил, че заслужената годишна оценка е Отличен 5.75. Това означава, че
   1) във всички официални документи вашето дете присъства с годишна оценка Отличен 6.00 (срочните и годишни оценки, които достигат до архивите на МОН, могат да бъдат единствено ЦЕЛИ числа);
   2) само в системата ШКОЛО, когато натиснете върху въпросната оценка, може да получите допълнителна информация – в случая тази информация ви казва, че според учителя заслужената оценка в случая е 5.75;

   Но пак повтарям – това не трябва да ви притеснява, тъй като във всички официални документи дъщеря ви е ПЪЛЕН ОТЛИЧНИК. Просто ШКОЛО предоставят възможност за допълнителна обратна връзка. Дали родителите ще ползват тази допълнителна обратна връзка или ще я игнорират – това вече е ваш избор.

  1. Здравейте! Към момента ресурсните учители могат да вписват работата си в секция „Подкрепа“ в дневника на всеки клас. Предстои поетапното дигитализиране на дневника за дейности за подкрепа за личностно развитие през настоящата учебна година.

 3. Здравейте!Ресурсен учител съм към училището ,в което работя.Вярно ли е,че за нас,както и за педагогическия съветник и социалния работник ел дневник няма да бъде задължителен?

  1. Ресурните учители и педагогическите съветници въвеждат индивидуалните ученически подкрепи в дневника на класа – секция „Подкрепа“. Но това вече е въпрос на вътрешноучилищна организация. Може и на хартия да си пишете засега.

 4. Здравейте,
  към личния картон ще има ли приложение за:
  – Удостоверение за завършен първи гимназиален етап;
  – Удостоверение за завършен втори гимназиален етап;
  – Диплом за средно образование.
  Тъй като получихме писмо да правим заявка за приложенията, бихме искали да знаем дали е необходимо да ги заявяваме на хартия или ще ги добавите към личния картон.

  1. Засега приложението няма да е налично в електронен вариант. Другата учебна година най-вероятно ще бъдат разработени въпросните удостоверения и дипломи.

 5. Здравейте как да променя училищната настройка. Налага се да променям замествания. Помощ!
  Грешка!
  Заместниците могат да въвеждат данни не по-късно от 14 дни след занятието. Не можете да създадете учителско отсъствие с посочената начална дата, докато не промените тази училищна настройка.

 6. Здравейте. Искам да разбера, дали електронни дневници могат да се използва и за детски градини. Опитах се да се регистрирам и няма опция за детска градина. Интересуват ме дневниците за дейността обща подкрепа.

  1. Здравейте, на този етап не работим с детски градини.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.