Новости в платформата ШКОЛО (март 2018)

Изминаха два месеца от последния ШКОЛО бюлетин. Този път имам да ви разказвам за десетки нови функционалности, затова, моля, заредете се с търпение. 🙂

 

Благодарности към екипа на ШКОЛО

Първо държа да благодаря на Любо и Витo, които будуваха цяла нощ, за да можем днес да се похвалим с обновена версия на платформата. Благодаря и на целия екип на ШКОЛО, за денонощната работа през последните месеци. От толкова много обаждания, имейли, кодене, тестване, пак обаждания, пак имейли ... не ни остава време да си благодарим за постигнатото.

Екипът на ШКОЛО вече работи с над 500 училища и усилено подготвя тези училища за предстоящата национална дигитализация през септември 2018г. Наша мисия е да изхвърлим хартиените дневници от българското школо и ако трябва, няма да спим, докато не постигнем тази цел.

А сега по същество ...

 

1. Регистрация

Най-съществените промени са свързани с регистрацията на нови потребители

 • опростихме значително регистрацията на "неразпознати" потребители (такива, които не са били предварително въведени от училищната администрация);
 • сменихме доставчика на SMS-и и вече би трябвало 99.99% от SMS съобщенията да пристигат успешно до потребителите;
 • дадохме възможност на родителите още при регистрация да се регистрират за две и повече деца;

 • създадохме тъй наречената "чакалня", в която новорегистриран потребител може да разбере какво се случва с неговата регистрация (дали е потвърдена, отхвърлена или все още чака одобрение);

Тук може да разгледате новите ръководства за регистрация на учител, родител и ученик.

 

2. Потребителски профил - добави второ дете

Най-накрая дадохме възможност на настоящи потребители да заявяват достъп до второ, трето, четвърто дете. Нещо повече - потребителите вече могат да заявяват и нова роля (учител, родител, ученик). Разбира се, заявката им първо трябва да бъде одобрена от училищната администрация.

3. Потребителски профил - последни влизания

Потребителите вече могат да следят последните си влизания при съмнения за открадната парола.

 

 

4. Потребителски профил - спри дневен бюлетин

Потребителите вече могат да спират дневния си бюлетин.

 

5. Дневник - отсъствия

След десетки запитвания от учители в дневника добавихме колона с общия брой неуважителни отсъствия (сума от неуважителните и закъсненията).

В допълнение училищната администрация вече може да принтира таблицата с отсъствия.

 

6. Дневник - оценки

Оценките вече се визуализират в малки цветни кутийки. Целта е училищната администрация да може бързо да се ориентира кои ученици са отличници (само зелени оценки) и при кои ученици светофарът свети в жълточервено.

7. Дневник - санкции

За да сме в синхрон с новата нормативна уредба, преименувахме секция "Наказания" в секция "Санкции" и обновихме съответните основания за санкциониране на ученик в синхрон със ЗПУО.

8. Седмични разписания

Тук има съществени промени. Общо взето цялата администрация на седмични разписания и дневни режими има нов дизайн. Новият дизайн позволява:

 • да се въвеждат различни дневни режими за всеки ден от седмицата (напр. в някои училища петъчните часове са по 30 мин, а не по 40 мин);

 • да се редактират седмични разписания за отминали седмици, в които вече има въведени отсъствия (т.е. вече няма ограничение за редакция на седмичните разписания);
 • при въвеждане на седмично разписание класният ръководител ще получава аларма, ако не е изпуснал въвеждането на някоя група и дадено занятие не е "пълно";

За повече информация може да видите обновените ръководства за добавяне, редакция и изтриване на седмични разписания.

 

9. Съобщения - забрани отговорите

Когато потребител пише съобщение до група от потребители, той може да забрани отговорите с цел да намали ненужния шум и СПАМ.

Цялото ръководство - виж тук

 

10. Съобщения - нови групи

В модул "Съобщения" администраторите и директорите вече виждат нови групи от потребители (всички домакини, счетоводители, зам. директори, педагогически съветници) и могат да пишат съобщения до тях.

11. Нова роля - ресурсен учител

В системата вече може да се добавят ресурсни учители. Те виждат всички дневници и календари. Могат също така да пишат съобщения до отделни потребители. И най-важното - могат да добавят и редактират общи и индивидуални подкрепи за учениците.

 

12. Нова роля - педагогически съветник

Педагогическият съветник може да прави всичко, което прави ресурсният учител. В допълнение педагогическият съветник може и да добавя санкции в дневниците на класовете.

 

13. Класове - изтриване на предмети

Вече позволяваме на администраторите да трият предмети от даден клас дори и по средата на годината, когато вече има въведени оценки и отсъствия.

 

14. Учебни материали - Административен документ

 

 

15. Администрация - потребители

Администраторите и класните вече получава информация, когато даден потребител има профил и  в друго училище.

 

 

В допълнение към горните функционални промени, екипът на ШКОЛО имплементира и дузина промени, свързани с бързодействието и сигурността на сайта, но те си заслужават отделна публикация.

 

 


Предходни бюлетини:

5 коментара за “Новости в платформата ШКОЛО (март 2018)”

 1. Здравейте, къде се пише годишната програма в дневниците на ЦДО?

  1. Здравейте, вписва се ръчно при генериране на дневника.
   Поздрави!

 2. Здравейте!
  Опитвам се да въведа санкция на ученик, като класен ръководител, но когато стигна до полето „Номер на заповед“ и впиша номера на заповедта в съответното поле, това поле се очертава в червен цвят и излиза прозорец с текст: „Полето „номер на заповед“ може да съдържа букви, цифри, точка, тире или наклонена черта“. Текстът, който изписвам съдържа и букви, и цифри, и тире /тъй като е заповед/, но в крайна сметка не ми позволява да съхраня номера и датата на заповедта.

  Предварително благодаря!

  1. Здравейте,
   при изписване на номера на заповедта, не оставяйте разстояние между символите и не попълвайте допълнителна информация като дата, например.
   За да ви приеме въведените данни, трябва да бъдат изписани по следния начин: Номер на заповед: 123/43.2.1
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.