Как да генерирам шаблон за седмично разписание?

Внимание: до тази функционалност имат достъп системните администратори, директорите и заместник-директорите.

Съветваме Ви при генериране на шаблон за седмично разписание да генерирате един, в който сте посочили всички паралелки в училището.

Необходимите предпоставки, които трябва да са налице в платформата, за изработването на шаблон са: качен Образец 1, налични дневни режими, обособени сборни групи ако има в училището и по желание въведени помещения в модул Склад.

1. Навигирайте до модул “Администрация” и изберете подменю “Шаблони”.

2. Натиснете бутон “Нов шаблон”.

3.  В стъпка №1 ДАННИ въведете име на шаблона и за кой срок е. След това натиснете бутон “Запази и премини”.

4. В стъпка №2 ПАРАЛЕЛКИ изберете за кои паралелки желаете да генерирате шаблон, като поставите тикче на редовете на самите паралелки.

След това от падащите менюта изберете желаните дневни режими и натиснете бутон “Запази и премини”.

За да сортирате информацията, която виждате на този екран използвайте филтрите.

5. В стъпка №3 ГРУПИ включете/изключете желаните групи по предметите и направете желаните корекции по техния брой часове в седмицата. След това натиснете бутон "Запази и премини".

Имайте предвид, че генератора не приема надвишаване на капацитета от брой часове за седмицата зададени за паралелката. 

Също така генератора не приема дробни числа при задаването на брой часове по предмет за седмицата.

Цветови индикации:
Зелен- някои групи на предмети в паралелката са изключени от генератора поради конфликт в броя часове за седмица или седмичния капацитет на часове в класа. Нужна е корекция от Ваша страна.
Син- всички групи са включени и в паралелката няма конфликти на ниво групи и брой часове за седмицата.

6. В стъпка №4 РЕЖИМИ можете да “заключите” времевия период и ден от седмицата, в който даден предмет да се появява в седмичното разписание. След това натиснете бутон “Запази и премни”.

Това може да реализирате като:

 •  Изберете предмета от таблицата с предмети.
 •  Изберете нежеланите времеви интервали от дневния режим на паралелката. Желаният от Вас час трябва да остане оцветен в зелено.

7. В стъпка №5 СТАИ разпределете паралелките и групите в помещенията в училището. След това натиснете бутон “Запази и премини”.

Ако не използвате модул Склад, може да пропуснете тази стъпка.

Програмата ще Ви покаже междинен прозорец, в който можете да правите промени в типа помещения. Размаркирайте или оставете маркирани помещенията и кликнете бутон "Запази".

8. В стъпка №6 УЧИТЕЛИ при желание задайте свободни часове на преподаватели посочвайки имената им и маркирайки в червено свободните им часове в дневния режим. След това натиснете бутон "Запази и премини".

9. В стъпка №7 ОГРАНИЧЕНИЯ настройките, които може да зададете са разделени на две категории- на ниво паралелки и на ниво учители. Можете да ги задавате с валидност за всички паралелки и учители като изберете ВСИЧКИ от отделните списъци в секциите или за конкретна паралелка или учител като изберете паралелката или учителя. Ограниченията се добавят с натискане на бутон "Добави ограничение".

За изтриване на ограничение използвайте червения бутон минус.

9.1. Без дупки.

На ниво паралелки:

 • Наличие на дупки в разписанията- задължително или препоръчително.
 • Наличие на дупки в разписанията- на ниво паралелка или на ниво ученик.

На ниво учители:

 • Наличие на дупки в графиците на преподавателите- задължително или препоръчително.

9.2. Равен брой занятия- задължително или препоръчително.

 • Наличие на равен брой часове, може да се зададе на ниво паралелка/и, на ниво ученик, на ниво учител/и.

9.3. Максимален брой занятия.

 • Задаване на максимален брой часове на групи на ниво паралелка при необходимост.

9.4. Блок занятия.

 • Задаване на минимален и максимален брой часове в блок на ниво паралелка.

9.5. Слети занятия.

Органичение на ниво паралелка, което се използва за случаите когато искаме часовете на конкретни предметни групи да се провеждат по едно и също време. Например групите по Информационни технологии или модулите.

 • Избор на групи за прилагане на ограничението. Може да прилагате само върху конкретна паралелка, както и да обвързвате предметни групи от различни паралелки.

9.6. Незастъпени занятия.

Ограничение на ниво паралелка, няколко или всичко паралелки, което ни дава възможност да зададем часове на предметни групи, които не желаем да се провеждат по едно и също време поради ограничение на материалната ни база- помещения, устройства и т.н.

 • Избор на предмтни групи, които не желаем да се провеждат по едно и също време. Може да ги обвържете с предметни групи от други паралелки.

9.7. Взети часове.

Ограничение на ниво всички паралелки или конкретна паралелка, което се използва в случаите когато искаме конкретен час от дневния режим задължително да се провежда. Например жеалем през цялата учебна седмица първи час задължително да се провежда.

 • Избор на час/часове от дневния режим на паралелката. Това ограничение може да се приложи на ниво ученик или на ниво паралелка.

9.8. Свободни часове.

Ограничение на ниво паралелки или на ниво конкретна паралелка. С това ограничение можем да зададем конкретен час от дневния режим, в който не желаем да се провеждат занятия.

 • Избор на час/часове от дневния режим на паралелката. Това ограничение може да се приложи на ниво ученик или на ниво паралелка.

10. Когато сте готови натиснете бутон "Запази и завърши".

Готово!

Генерираните шаблони могат да се редактират, дублират, използват и изтриват.

Вижте още:

Ръководства за работа с модул Склад:

Ръководство за изготвяне на дневен режим:

13 коментара за “Как да генерирам шаблон за седмично разписание?”

 1. Моля, обяснете за какво е предвидено дублирането. При създаване на бутона, каква е била идеята ви, какво би трябвало да можем да направим с него и защо да го ползваме? В кои случаи? Какво става с оригинала, от който дублираме, за какво служи той, след като ще го дублираме?

  1. Здравейте, идеята на дублирането е да можете да добавите още паралелки към вече създадения шаблон.
   Изпращам Ви линк към запис на семинара за Генератор на разписания в Школо: https://vimeo.com/event/2257545/videos/729962243/
   Поздрави!

   1. Наистина ми е трудно да го разбера. При каква хипотеза ще искаме да добавяме нови паралелки? Нали при създаването на разписание сме наясно за кои класове и паралелки се отнася. Не ви питам случайно, а точно защото гледах и записа. Там буквално чух, че бутонът за дублиране служи за дублиране… Нямам съмнение, че имате някаква идея, или има някакъв частен случай, заради който акцентирате на това дублиране. Само че, в общия случай няма как да се породи внезапно непланирано желание да се добавят нови паралелки. Как така ще създам разписание за 2 паралелки, а на другия ден за още 5? Нали всичко трябва да стане на веднъж, за да се стиковат учители, помещения, ученици.
    Или не мога да разбера какво сте имали предвид, или нещо не обяснявате детайлно. Няма лошо да има такава функционалност, само че необяснено защо я има, създава неяснота.

    1. Здравейте, както е обяснено и във видеото, не са малко училищата с голям брой паралелки и за да се спести на работещия по Генератора на разписания задължително да приключи с всички класове за един ден, има бутон дублирай, който осигурява възможността работата да се продължи на по-късен етап.
     Ако нещо Ви смущава в бутона, с интерес ще се запознаем с Ваше предложение по темата.
     Поздрави!

     1. О, не! Не ме смущава. Като едно от тези училища с много паралелки (почти 60 и на 2 смени), искам да съм наясно за какво можем да го ползваме. Със сигурност имате идея, но не е ясно каква е. Постоянно повтарям, че програмистите не могат да мислят като учители и това в никакъв случай не е нещо лошо. Просто учителите трудно разбират очевидни за вас неща и когато ги обяснявате, трябва да го правите от гледна точка на учител. Ако разчитате на ИТ специалистите в училищата, не забравяйте, че те в повечето случаи са пак учители.
      Благодаря за уточненията!

 2. След като е генерирано разписанието, автоматично ли го прехвърля в дневника на класа?

  1. Здравейте, на по-късен етап, в създадения/те шаблон/и ще се появи бутон, с който да изберете в кои паралелки да се зареди автоматично изготвеното седмично разписание.
   Поздрави!

  1. Здравейте, Генераторът на седмични разписания е платен модул. За повече информация, можете да се свържете с Вашия търговски представител.
   Поздрави!

 3. Здравейте!
  Как да задам изискване определени часове да се провеждат в конкретни кабинети? Например часовете по ИТ може да се провеждат само в два кабинета, а има повече учители, които ги водят, т.е. няма как три групи да имат ИТ по едно и също време.

 4. Допуснала съм грешка при редукция на часовете по даден предмет.Не мога да се върна и да коригирам грешната редукция! Възможно ли е? Как се процедира при грешна редукция! А може ли ръчно да добавя липсващия час? Благодаря!

  1. Здравейте,
   чухме се по телефона и се разбрахме с Вас да се свърже наш експерт по работата с генератора.
   Поздрави!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.